język Polski
Cieżkowice

Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny

Wniosek Gminy Ciężkowice z dofinansowaniem z KSOW w 2018 roku

Operacja która uzyskała dofinansowanie w ramach złożonego wniosku nosi tytuł: „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny”. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Budżet operacji to 340 079,88 zł zaś kwota rekomendowanego finansowania wynosi: 313 019,88 zł

Głównym celem projektu jest: przedstawienie korzyści i możliwości jakie daje zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w ramach istniejących systemów jakości żywności, opierając to na konkretnych przykładach wsparcia promocji tych produktów (udział producentów jako wystawców imprezy) oraz umożliwienie producentom bezpośredniego przedstawienia tych korzyści i sposobu w jaki sami pokonali bariery przystąpienia do systemu poprzez rzeczowe wystąpienia na scenie w trakcie imprezy – wejścia promujące i specyfikujące poszczególne produkty regionalne oraz nakreślające drogę do ich utytułowania.  

Grupa docelowa, do której kierujemy nasz projekt to: 

• producenci dziesięciu z aktualnych czterdziestu regionalnych produktów żywnościowych z terenu Polski, które widnieją w bazie systemu wysokojakościowych produktów rolnych i spożywczych jako wyroby o chronionym oznaczeniu geograficznym i o chronionej nazwie pochodzenia. 

• wystawcy wyrobów regionalnych uczestniczący w Pogórzańskim Jarmarku Artystów i Rękodzielników, promujący swoje oferty/wyroby (ok. 30 wystawców z produktami spożywczymi, w tym rolnicy/producenci, kwaterodawcy, organizacje pozarządowe, nieformalne grupy producentów, rzemieślnicy, rękodzielnicy 

• uczestnicy „Święta Produktów Lokalnych” – konsumenci (ok. 1000-1500 osób) Opisywanym projektem pragniemy dotrzeć do jak największej liczby uczestników. 

• Młodzież grupy szkolne odwiedzające Skamieniałe Miasto i Muzeum Przyrodnicze w Ciężkowicach ( ok. 100 000)

Projekt jest realizowany w partnerstwie z: Stowarzyszeniem GRUPA ODROLNIKA z siedzibą w Rzuchowej, Lokalną Grupą Działania Dunajec-Biała z siedzibą w Zakliczynie oraz z Tarnowską Organizacją Turystyczną z siedzibą w Tarnowie.

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PLIKI DO POBRANIA:

Informacja o wydarzeniach [pobierz]

Formularz zgłoszeniowy [pobierz]

Program SPL [pobierz]

Program spotkania [pobierz]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 

 

AKTUALNOŚCI

Zaproszenie

W niedzielę 12 sierpnia br. przy wejściu do rezerwatu Skamieniałe Miasto w Ciężkowicach będzie można degustować oraz porozmawiać z producentami znanego produktu lokalnego jakim jest bez wątpienia 

Obwarzanek Krakowski. Stoisko czynne tradycyjnie już w godz. 12.00 do 17.00. Zapraszamy!

5 sierpnia 2018r.

W ostatnią niedzielę bardzo licznie odwiedzający Skamieniałe Miasto turyści mieli możliwość skosztowania śliwki Suskiej Sechlońskiej jak też porozmawiania z producentem tego produktu regionalnego. Przez bramę wejściową do Skamieniałego Miasta tuż obok naszego stoiska przeszło ponad 3000 osób z różnych województw naszego kraju. Na parkingu samochodowym można było znaleźć tablice rejestracyjne z woj. Śląskiego, Świętokrzyskiego, Podkarpackiego, Małopolskiego, Mazowieckiego i innych. 

 

  

Zaproszenie

Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W miejscowej gwarze „suska” znaczy tyle co suszona, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z której wywodzi się tradycja suszenia śliwek. 

Właśnie "suska" będzie bohaterką dnia w najbliższą niedzielę 5 sierpnia przy wejściu do Rezerwatu Skamieniałe Miasto ! Zapraszamy od godz.12.00 do 17.00. Smacznego!

29 lipca 2018r.

Bryndza jeden z Polskich produktów Regionalnych i jeden z najbardziej znanych tatrzańskich serów. Najstarsze informacje o bryndzy pochodzą już z 1527 roku. W pewnym okresie bryndza była nawet środkiem płatniczym, czy wchodziła w skład danin. Wytwarzanie bryndzy porównać można do sztuki zaś jej tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wiedzę o tym jak wytwarzać bryndze można było pozyskać w ostatnia niedzielę na naszym stoisku.

Zaproszenie

Bryndza podhalańska to miękki ser podpuszczkowy, o barwie białej, biało-kremowej lub z lekkim odcieniem seledynowym. Smak bryndzy jest słony i pikantny. Bryndza podhalańska była pierwszym polskim produktem, który został wpisany do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, a nastąpiło to w dniu 12 czerwca 2007 r. Tylko producenci wpisani na listę są uprawnieni do jej wytwarzania. W najbliższa niedzielę od godz.12.00 do 17.00 przed bramą do Skamieniałego Miasta w Ciężkowicach stoisko promocyjne z możliwością degustacji tego produktu. Zapraszamy!

22 lipca 2018r.

W harmonogramie cotygodniowych niedzielnych pokazów i degustacji w ramach realizowanego projektu pn. "Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny” przy wejściu do Rezerwatu Skamieniałe Miasto w Ciężkowicach - 22 lipca miało miejsce kolejne spotkanie z wybranym produktem lokalnym. Głównym bohaterem dnia była Wiśnia Nadwiślanka uprawiana w pasie nadwiślanym od Ożarowa do Lipska.

Warsztaty kulinarne „Jem zdrowe produkty regionalne”

W dniu 22 lipca 2018 roku w Ciężkowicach (Gmina Ciężkowice woj. Małopolskie) w godzinach od 12:00 do 17:00 odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Jem zdrowe produkty regionalne”  których grupę docelową stanowili Uczestnicy Święta Produktu Lokalnego w liczbie ponad 100 osób. 

W ramach warsztatów kulinarnych wszyscy chętni mieli możliwość przyrządzenia własnoręcznie z produktów regionalnych i przy pomocy kucharza takich smakołyków jak choćby racuchów z Jabłek Łąckich, Grilowanego oscypka z Wiśnią nadwiślańską, pierożków z nadzieniem z Fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca czy też wykonanie piernika z Miodem Podkarpackim. Warsztaty zostały przeprowadzone przez szefa kuchni i osoby mu pomagające zaś za oprawę medialną warsztatu kulinarnego zadbał konferansjer.  

Głównym celem operacji jest: przedstawienie korzyści i możliwości jakie daje zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w ramach istniejących systemów jakości żywności, opierając to na konkretnych przykładach wsparcia promocji tych produktów.

Warsztat ma na celu przybliżenie uczestnikom dobrych praktyk wykorzystania żywności wysokiej jakości w codziennych praktykach żywieniowych

Organizacja i przeprowadzenie Święta Produktu Lokalnego podobnie jak całej operacji pn. „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny” nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. 

Święto Produktu Lokalnego

22 lipca 2018 roku w Ciężkowicach odbyła się impreza plenerowa pn. „Święto Produktu Lokalnego” która towarzyszyła Pogórzańskiemu Jarmarkowi Artystów i Rękodzielników.  Impreza ta stanowiła działanie w ramach operacji pn. „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny.” I kierowana była do szerokiego grona konsumentów jak też do rolników, producentów żywności wysokiej jakości, mieszkańców południowej części naszego kraju z terenu 5 województw objętych projektem. 

Producenci żywności wysokiej jakości w liczbie 10 stoisk prowadzili promocję produktów i zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich wśród odwiedzających zorganizowaną imprezę plenerową. 

W grupie 10 wystawców produktów regionalnych z obszaru 5 województw spotkać można było Fasolę "Piękny Jaś" z doliny Dunajca (Małopolska), Obwarzanka krakowskiego (Małopolska), Oscypka i Bryndze Podhalańską (Małopolska), Podkarpacki Miód Spadziowy (Podkarpackie), Jabłka Łąckie (Małopolska), Andruty Kaliskie (Wielkopolska), Suskę Sechlońską (Małopolska), Olej Rydzowy (Wielkopolska) czy Wiśnie Nadwiślańską (Mazowieckie i Świętokrzyskie).

Głównym celem operacji jest: przedstawienie korzyści i możliwości jakie daje zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w ramach istniejących systemów jakości żywności, opierając to na konkretnych przykładach wsparcia promocji tych produktów (udział producentów jako wystawców imprezy) oraz umożliwienie producentom bezpośredniego przedstawienia tych korzyści i sposobu w jaki sami pokonali bariery przystąpienia do systemu poprzez rzeczowe wystąpienia na scenie w trakcie imprezy - wejścia promujące i specyfikujące poszczególne produkty regionalne oraz nakreślające drogę do ich utytułowania.

Impreza plenerowa miała na celu ukazanie bogactwa w zakresie tzw „żywności wysokiej jakości” tradycji i walorów kulturowych związanych z jej wytwarzaniem lokalnie na mała skale w małych rodzinnych gospodarstwach rolnych współgrających z otoczeniem i środowiskiem naturalnym.

Organizacja i przeprowadzenie Święta Produktu Lokalnego podobnie jak całej operacji pn. „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny” nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. 

  

Relacja live z Święta Produktu Lokalnego

 

Konferencja pn. „Sieciowanie Sprzedaży Produktów Regionalnych”

Za nami Konferencja dotycząca sieciowania sprzedaży produktów regionalnych stanowiąca działanie w ramach operacji pn. „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny.” Konferencja trwająca 2 dni miała miejsce w sobotę i niedzielę odpowiednio 21 i 22 lipca 2018 roku w Ciężkowicach i odbyła się w Muzeum Przyrodniczym im. Krystyny i Włodzimierza Tomków w Ciężkowicach. Udział w niej wzięło ponad 40 uczestników. 

W trakcie konferencji omówiono dobre przykłady w Polsce i na świecie dotyczące produktów regionalnych, możliwości sieciowania sprzedaży produktów spożywczych wysokiej jakości jak też cieszące się dużym zainteresowaniem tematy dotyczące prawnych aspektów wytwarzania produktów spożywczych wysokiej jakości czy przepisy prawa skarbowego dotyczące sprzedaży produktów spożywczych wysokiej jakości. Uczestnicy konferencji wzięli tez udział w dyskusji i wzajemnej wymianie doświadczeń. 

W grupie ponad 40 uczestników konferencji udział wzięli producenci 10 produktów regionalnych z obszaru 5 województw tj. fasoli "Piękny Jaś" z doliny Dunajca (Małopolska), Obwarzanka krakowskiego (Małopolska), oscypka i bryndzy Podhalańskiej (Małopolska), Podkarpackiego Miodu Spadziowego (Podkarpackie), Jabłek Łąckich (Małopolska), Andrutów Kaliskich (Wielkopolska), Suski Sechlońskiej (Małopolska), Oleju Rydzowego (Wielkopolska) czy Wiśni Nadwiślańskiej (Mazowieckie i Świętokrzyskie).

Głównym celem operacji jest: przedstawienie korzyści i możliwości jakie daje zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w ramach istniejących systemów jakości żywności, opierając to na konkretnych przykładach wsparcia promocji tych produktów.

Konferencja miała na celu zintegrowanie samych indywidualnych producentów, „grup producentów” zarówno tych formalnych jak i nie formalnych i wymianę doświadczeń co się udało zrealizować.

Organizacja i przeprowadzenie konferencji podobnie jak całej operacji pn. „Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny” nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. 

 

Zaproszenie

W najbliższą niedzielę 22 lipca na Skamieniałym Mieście w Ciężkowicach do degustacji będzie Wiśnia Nadwiślanka !

Nadwiślanka ma owoce wyraźnie mniejsze od owoców odmian uprawnych, o intensywniejszej barwie – od ciemnoczerwonej do bordowej, taki sam kolor ma jej sok. Charakteryzuje się ona także intensywnym, lekko cierpkim i mocno kwaskowatym smakiem. Jest znacznie bardziej aromatyczna i intensywna w smaku niż inne popularne odmiany wiśni.To lokalny typ wiśni sokowej, występujący w pasie nadwiślanym, od Ożarowa do Lipska. Wiśnia Nadwiślanka znana jest też pod nazwami: słupska, słupianka lub słupiec, od nazwy miejscowości Słupia Nadbrzeżna, gdzie na początku XX w. pojawiły się jej pierwsze nasadzenia. Zapraszamy do stoiska od godz.12.00 do 17.00.
 

 

 

Zaproszenie

Zaproszenie do Ciężkowic na sobotnią konferencję na temat sieciowania sprzedaży produktów regionalnych oraz niedzielne Święto Produktu Lokalnego w gazecie „Super Galicja”.

15 lipca 2018r.

Jaki kształt ma oscypek, jaka jest jego barwa po przekrojeniu, w jakim okresie jest wytwarzany, na obszarze których powiatów województwa Śląskiego i Małopolskiego powstaje, z jaką kulturą przywędrował na Podhale, jak się prowadzi bacówkę i jak się przerabia mleko, z jakiego mleka powstaje, jak wpływa na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich czy wreszcie jak smakuje ... Takie informacje można było dziś pozyskać na stoisku przy wejściu na Skamieniałe Miasto w Ciężkowicach!

  

Zaproszenie

W najbliższą niedzielę na Skamieniałym Mieście w Ciężkowicach do degustacji będzie - Oscypek! Produkt Regionalny z Małopolski! Oscypek to wędzony owczy ser wytwarzany na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od maja do września. 
Jak? Tego dowiecie się na stoisku już w najbliższą niedzielę! Stoisko będzie tuż obok wejścia do Skamieniałego Miasta!
 
Zapraszamy!
 

Zaproszenie - Święto Produktu Lokalnego 

22 lipca 2018 roku w Ciężkowicach po raz pierwszy odbędzie się Święto Produktu Lokalnego - w ramach którego można się będzie spotkać i zasmakować aż w 10 produktach regionalnych. W Polsce obecnie zarejestrowanych jest 40 Produktów ze znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność!!! 25% z nich będzie w Ciężkowicach!!!

Trwają zapisy na konferencję!

Burmistrz Gminy Ciężkowice zaprasza rolników i producentów na konferencję dotyczącą sieciowania sprzedaży produktów regionalnych, prawnych aspektów wytwarzania artykułów spożywczych wysokiej jakości i przepisów prawa skarbowego w tym zakresie. Konferencja odbędzie się w sobotę i niedzielę 21 i 22 lipca w Ciężkowicach – rozpoczęcie 21.07.2018 r. o godz. 12:30. 

Chętnych do udziału w konferencji prosimy o złożenie wypełnionego formularza zgłoszeniowego (do pobrania na dole strony) do 20.07.2018 r. (piątek) w Muzeum Przyrodniczym w Ciężkowicach – ul. 3-go Maja 34, 33-190 Ciężkowice. Ilość miejsc ograniczona.

Więcej informacji o projekcie można uzyskać w Centrum Kultury i Promocji Gminy Ciężkowice lub pod nr tel. 14 651 00 38

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie", Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Materiał opracowany przez Gminę Ciężkowice. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu: "Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny."

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY 

https://megawrzuta.pl/…/7e8f994c6477c8299573096b704e9ed9.ht…

PROGRAM KONFERENCJI

https://megawrzuta.pl/…/7890c597770692c64dc9f8f0f2995bea.ht…

 

8 lipca 2018r.

Wczoraj odbyły się kolejne działania w ramach naszego projektu. Tym razem 2800 osób odwiedzających w dniu 08 lipca 2018 roku Skamieniałe Miasto w Ciężkowicach miało możliwość poznać się z produktem Regionalnym z Małopolski którym jest Jabłko Łąckie. Nasze stoisko cieszyło się ogromnym zainteresowaniem tym bardziej, że degustacja jabłek była bezpłatna zaś na odwiedzających czekały konkursy z nagrodami :)

Zaproszenie 

Smakosze i znawcy zdrowego jedzenia!

W najbliższą niedzielę 8 lipca zapraszamy na degustację jabłek łąckich . Zapraszamy też do udziału w konkursie wiedzy o produktach regionalnych i wpływie na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich.

Wejście do rezerwatu Skamieniałe Miasto w Ciężkowicach jutro od godziny 12.00 do 17.00.

Zapraszamy!

24 czerwca 2018r.

Niedziela 24 czerwca 2018 r. Pierwszy z wielu dni prezentacji zdrowej pochodzącej z najbliższego regionu żywności w ramach realizowanego projektu pn. "Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich przez żywność wysokiej jakości z naciskiem na produkt lokalny”. Głównym bohaterem dnia jest słynna fasola "Piękny Jaś". Można skosztować różnych potraw przyrządzonych z tej właśnie fasoli. Są prezentowane także inne ekologiczne produkty regionalne. Miejsce : Rezerwat "Skamieniałe Miasto " Ciężkowice.

Projekt jest realizowany w partnerstwie z: Stowarzyszeniem GRUPA ODROLNIKA z siedzibą w Rzuchowej, Lokalną Grupą Działania Dunajec-Biała z siedzibą w Zakliczynie oraz z Tarnowską Organizacją Turystyczną z siedzibą w Tarnowie.

KSOW1

Kontakt
Facebook
Zarządzanie kryzysowe
Wybory Samorządowe 2018
Zrównoważony rozwój..
Nieruchomości - ogłoszenia

 

Rewitalizacja
Śmieci
Pogórzański Jarmark
Muzeum przyrodnicze
Wokół Rezerwatu Skamieniałe Miasto
Zostrań odkrywcą
Encyklopedia Ciężkowic
Obywatel_gov_pl
WKU Tarnów
Kącik  Przedsiębiorcy
FIO
Fundacja Społeczna PROGRES
WFOŚ
Powietrze Ciężkowice
Sportowy turniej
Strona wykorzystuje cookie w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszej oferty do potrzeb użytkowników. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich zapisywanie w pamięci urządzenia zgodnie z ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.